Ronny Lam

about://tech

SpeedChess Review

chess

Een tijdje terug kwam ik per ongeluk het spel ”SpeedChess” in de Appstore tegen. SpeedChess is niet het welbekende snelschaken, maar schaken op een kleiner bord met minder stukken, met dezelfde regels als gewoon schaken. Het bord is in plaats van 8 vlakken breed maar 5 breed en mist daardoor 3 grote stukken (toren, paard en loper) en 3 pionnen. In plaats van 8 vlakken lang is het bord maar 6 lang waardoor de partijen 2 rijen dichter bij elkaar staan. De regel dat de pion 2 stappen mag zetten is daardoor komen te vervallen.

Door deze opzet is het spel absoluut dynamischer geworden en kan het ook in enkele minuten gespeeld worden. Wat mij betreft ideaal voor onderweg, in de trein, of even tussendoor. Het spel op de iPhone kan tegen de iPhone zelf gespeeld worden in 3 niveaus, tegen iemand die naast je zit, al dan niet via bluetooth en via internet. In eerste instantie moest er binnen 20 seconden gezet worden, wat het spel nog dynamischer maakte, maar na feedback heeft de ontwikkelaar de keuze voor 60 seconden en oneindig erbij gemaakt. Hierdoor is het spel uitermate geschikt voor kinderen, daarover straks meer.

Na mijn enthousiasme voor het spel op de iPhone heb ik direct 2 gewone bordspellen bij de ontwikkelaar besteld. Niet lang daarvoor is bij mijn zoon van 5 namelijk de interesse voor het schaken ontstaan. Ik kwam er echter achter dat met name de duur van het spel niet past in de aandachtsspanne van een 5-jarige. Ik heb toen naar analogie van het iPhone spel het bord verkleind door wat vlakken af te zetten, waardoor we in feite SpeedChess aan het spelen waren op een groot bord. Het probleem wilde echter dat mijn 5-jarige het niet eens was met de afgezette vlakken. Het arriveren van de SpeedChess bordspelen bood uitkomst.

chess

Voor een kind zijn de schaakregels eigenlijk niet moeilijk. Het probleem met schaken voor een klein kind is de duur van het spel, zoals eerder gezegd, en het overzicht over het bord. 30 vlakken zijn beduidend beter te overzien dan 64 vlakken. Kinderen zijn volgens mij ook makkelijker in het offeren van stukken. Bij dit spel is dat een uitkomst. Er moet geofferd worden om het spel wat lucht te geven. En aanval is bij dit spel ook echt de beste verdediging. Als vader ben ik apetrots op mijn zoon die tegenwoordig na het eten vraagt of we nog een potje gaan schaken, en hij wint regelmatig. Vandaag hebben we op de “achterkant” van het bord het volledige spel gespeeld, maar daar moet hij nog echt wat geduld voor leren krijgen.

Dit spel is volgens mij enorm geschikt voor het onderwijs. Kinderen leren werkelijk waar in minuten schaken. Ik heb er indertijd met behulp van SchoolTelevisie weken over gedaan in de toen nog zesde klas. Ik kan mij herinneren dat er inderdaad onvoldoende tijd was om een spel af te spelen. Met SpeedChess is dat probleem uit de wereld.

De ontwikkelaar had op zijn website SpeedChess.com al een flash-versie van het spel staan. Sinds kort is het niet alleen mogelijk om via internet als iPhone/iPod bezitters tegen elkaar te spelen, maar kan er ook gespeeld worden tegen personen via de website. Hierdoor is het mogelijk geworden om tussendoor even snel met wie dan ook een potje te schaken. En voor personen die alleen via de website spelen is het nog gratis ook.

Is er dan helemaal niets negatiefs over het spel te zeggen? Als ik perse iets moet verzinnen dan zou het zijn dat het bordpel wat kartonnerig aandoet met plastic stukken. Gegeven de prijs absoluut geen probleem. Maar ik zou, bij beschikbaarheid, hetzelfde spel in hout direct bestellen. Toch een kwestie van emotie denk ik.