Ronny Lam

about://tech

Review 5fingers

5fingers

Als cadeautje bij mijn vertrek bij Snow B.V. heb ik een bon voor een paar Vibram 5fingers ontvangen. Dit is een “schoen” met 5 tenen en een heel dun zooltje die je het gevoel moet geven dat je op blote voeten loopt, maar je de bescherming biedt van schoeisel. De reden dat ik een bon heb gekregen en geen paar 5fingers was dat ze in Nederland nog maar amper leverbaar waren.

Een maand geleden kreeg ik een mailtje van de importeur dat er verschillende maten binnen waren in het type dat ik graag wilde hebben, de KSO. Dit staat voor Keep Stuff Out en maakt de schoen met een zacht en elastisch materiaal dicht over de wreef, daar waar de Basic open is. Omdat ik de 5fingers voor hardlopen en wandelen wil gebruiken leek me dat wel een goed idee. Ik heb uiteindelijk de maat 41 voor dames besteld. Ik heb niet zulke grote voeten en de lengte luistert nogal nauw. In de herenmaten was mijn korte lengte simpelweg niet leverbaar.

De 5fingers werden de volgende dag al geleverd. De schoenen voelden degelijk aan met een hele fijne binnenzool. Het aantrekken was de eerste keer een crime. Er is wat techniek voor nodig om de tenen op de juiste positie te krijgen. Waarschijnlijk door het vele dragen van “normaal” schoeisel zaten mijn kleinste tenen een beetje over elkaar.Dat maakte het aantrekken nog moeilijker en de eerste uren dragen voelde wat onwennig voor juist die kleine teentjes. Het aantrekken is gaanderweg steeds makkelijker gegaan en de kleine teentjes zijn¬†”gerevalideerd” tot een gezonde positie.

Lopen op de 5fingers voelt inderdaad als op blote voeten lopen. Dit was helemaal het geval toen we ‘s nachts nog ernstig koude temperaturen hadden en ik rond middernacht een rondje met de hond ging lopen; ik kwam met bevroren voeten thuis. Na een tijdje dragen voel ik de 5fingers nauwelijks, het wandelen gaat lekker en ik heb het gevoel dat de spieren in en rond mijn voeten sterker geworden zijn of zich in ieder geval hebben aangepast.

Na een week heb ik het een keer gewaagd om een rondje te gaan hardlopen. Dit ging helemaal niet verkeerd, al moet ik wel zeggen dat ik nog voornamelijk op het gras ben gebleven. De stukjes dat ik over het asfalt moest was ernstig wennen. De 5fingers hebben me geholpen om mijn landing bij het hardlopen van de hak naar de voorvoet te verplaatsen. Ik heb dit rustig opgebouwd omdat de demping dan wat meer vanuit de kuit komt, die daarvoor getraind moet worden. Weer een week later heb ik 10 kilometer over het strand bij Scheveningen gelopen. Lekkerder lopen bestaat bijna niet.

Vandaag heb ik dan uiteindelijk mijn eerste wedstrijd op de 5fingers gelopen in de de Hilversum City Run. Ik ben rustig begonnen met 6 minuten per kilometer, maar merkte na een lekkere 2 kilometer dat het tempo omhoog kon. Door een iets kleinere pas en een voorvoetlanding is het heel goed lopen. Ik heb versneld naar 5 minuten per kilometer en heb de laatste kilometer in 4 minuten afgelegd. Onderweg heb ik geen moment last van mijn voeten gehad, al waren de oneffenheden bij de klinkers niet helemaal fijn. Met een eindtijd van 52:31 was ik zeer tevreden. Dit is zeker voor herhaling vatbaar.

Tenslotte wil ik opmerken dat het gebruik van de 5fingers in hardlooptraining ook het lopen op hardloopschoenen verbeterd heeft. De kleinere pas en voorvoetlanding ben ik blijven gebruiken en het lijkt daardoor soms wel of ik over de weg zweef. Bij de aankoop van mijn volgende paar schoenen kan ik op het dure dempings- en stabiliteitssysteem besparen.

4 responses

  • Apr 19 2010, 10:57 AM

RichardvdKlis (Twitter) responded:

Die 5 fingers gaan mij net te ver verleden week met een paar in mijn handen gestaan..

Maar ik houd het voorlopig bij mijn Nike Free ook voorvoetlanders.

Maar ook ik ben genezen van demping en stabiliteitssysytemen.

Van de week ga ik hier een stukje over schrijven en over de bijzondere resultaten door dempingsvrij lopen

  • Apr 20 2010, 6:52 AM

Ronny Lam responded:

Met de Nike Free’s heb ik twee jaar terug ook in mijn handen gestaan en die heb ik toen om dezelfde reden als jij niet gekocht. De 5fingers zou ik zelf ook nooit gekocht hebben. Maar nu ik ze eenmaal heb wil ik niet meer zonder. Nu staan de Nike Free’s ook ineens weer op mijn verlanglijstje om te proberen. Overigens nog wel een dag mijn kuiten gevoeld terwijl ik anders mijn bovenbenen voelde.

> * May 27 2010, 7:08 AM

MacMannes (Twitter) responded:

Leuke review!

De 5fingers zien er wel een beetje vreemd uit, maar het lijkt me wel geweldig wandelen!

  • May 27 2010, 7:16 AM

Ronny Lam responded:

Voor wandelen is het zeker een aanrader. De dunne zooltjes lijken zeer

slijtvast en geven goede bescherming. Over een steentje lopen voel je

erg goed, maar dat is dan ook het blote voeten gevoel. Ik heb gemerkt

dat mijn voeten er absoluut sterker door geworden zijn. Maar naar een

klant durf ik er nog niet mee. ;-)