Ronny Lam

about://tech

Mind Mappen in 750 Woorden

74 dagen geleden is mijn leven veranderd. Niet zomaar veranderd, maar duidelijk waarneembaar. Niet alleen voor mij, maar ook voor de mensen om mij heen. Ik heb namelijk een platform gevonden, een methode, om mijn gedachten te structureren, om dingen die ik nog moet doen vast te leggen, plannen te maken en creatieve ideeen te ontwikkelen. Ik ben 74 dagen geleden begonnen met het schrijven van 750 woorden per dag via de website http://750words.com. Dit is een site zonder veel toeters en bellen waar je punten volgens de bowlingmethode kunt verdienen, badges kunt verdienen en maandelijkse challenges kunt doen. Dit allemaal met het doel om het zo lang mogelijk vol te houden om 750 woorden per dag te schrijven. Eerlijk is eerlijk, ik ben gevoelig voor die competitie. Niet met de andere mensen op de site, want daar gaat het niet om, maar met mijzelf. Ik heb de site 74 dagen geleden ontdekt, ben er aan begonnen en ben niet meer opgehouden. Mijn doel om ermee te beginnen was een hele andere dan waarom ik het nog steeds doe. Ik ben ermee begonnen om weer een beetje in de schrijversroutine te komen. Ik had namelijk te vaak last van een blokkade om te schrijven terwijl er wel zaken geschreven moesten worden. Zijn het geen blogs, die overigens geen verplichting zijn, dan is het wel de zakelijk website die van tekst moet worden voorzien. Mijn idee was dat door de dagelijkse oefening ik makkelijk teksten zou kunnen schrijven, simpelweg omdat oefening gewoon kunst baart.

De routine was er al heel snel. In het begin kostte een stuk tekst mij een half uurtje per dag en ik gebruikte het voornamelijk om teksten die ik toch nog moest schrijven voor te bereiden. In feite was dit het structureren van gedachten. Als het voorbereiden van die tekst klaar was en de 750 woorden nog niet bereikt waren vulde ik de rest op met een reflectie van de dag bijvoorbeeld. Na zo’n 30 dagen, met een vakantie tussendoor waarin ik een week lang vanaf de iPhone geschreven heb, besloot ik om de badge te gaan halen om 10 dagen lang binnen de 20 minuten de 750 woorden te halen. De eerste paar dagen kwam het er op neer dat ik ging zitten, alle afleiders uitzette, de browser schermvullend en de spellingscontrole uit. Het was steeds weer kantje boord om binnen de 20 minuten te blijven. Maar gaandeweg merkte ik dat ik ook dat leuk begon te vinden. Wat gebeurde er namelijk? Om de vingers aan het werk te houden gingen mijn gedachten als het ware open en kreeg mijn creativiteit de ruimte. Ik had de dagen ervoor al ‘geleerd’ dat kwaliteit niet telde, maar dat het om de inhoud ging. Mijn gedachten gingen associatief van het ene naar het andere onderwerp zonder dat er een blokkade door structuur was. Er ontstond reflectie, nieuwe ideeen, todo items, en ik kon het zelfs gebruiken om structuur aan te brengen in processen. En dit alles op een heel ongedwongen speelse manier. Tegenwoordig in 16 a 17 minuten per dag. Althans om de 750 woorden te halen, want ik ga er vaak dik overheen.

Over 2 dagen ga ik naar de eerste MindMapMeeting en ik wil dit verhaal alvast delen met diegenen die geinteresseerd zijn in dit onderwerp. Volgens mij is het schrijven van 750 woorden per dag binnen 20 minuten namelijk een prachtige methode van Mind Mappen. Eentje waar ik zelf nog niet eerder van gehoord heb, maar waar ik wel de onderbouwing voor gelezen heb in het boek “Gestructureerd en creatief leren denken met Mind Mapping” van Peter Weiler. Dit zijn de punten die ik tegenkom in het hoofdstuk “Hoe u uw creativiteit kunt vrijmaken”:

  • Organisatie en productie scheiden;
  • Remmingen doorbreken;
  • Alles opschrijven;
  • Tijdsduur begrenzen;
  • Creatieve kritiek leren uiten.

Wat voor mij de onderbouwing is dat dit een vorm van Mind Mapping is. Bij mijn methode wordt echter geen gebruik gemaakt van de voor Mind Mapping bekende spinstructuur, maar de methode spoort wel degelijk aan tot associatief, creatief en zelfs reflectief denken. Tegelijkertijd is het terug te lezen als een journaal.

Voor mij werkt de methode uitstekend en heeft een vaste plaats in mijn leven verworven. Mogelijk dat ik na het behalen van de Phoenix badge voor 100 dagen aan een stuk schrijven en de Flock badge voor 100.000 woorden mijn activiteiten ga verplaatsen naar http://penzu.com, waar iets meer mogelijkheden zijn en waar mijn data veilig opgeslagen kan worden, maar het kan ook zijn dat ik bij http://750words.com blijf om Buster Benson te bedanken.

4 responses

  • Sep 27 2010, 1:30 AM

Dorothe Vos-Heijneman responded:

Leuk om te lezen en goed dat het werkt! Vooral het uitzetten van alle afleiding herken ik bij mijzelf om productief te zijn. De afleiding geeft vaak wel input aan mijn creativiteit maar dan verdwijnt de structuur en produceer ik minder….

Groeten Dorothé

  • Sep 27 2010, 12:20 PM

Hans Lenderink responded:

Dag Ron,

nu de tijd genomen om je verhaal goed te lezen. Je hebt het erg mooi verwoord.

Ik ben overtuigd van de postieve uitwerking van deze methode. De tijdslimiet is voor mij een mooi voorbeeld van het verhogen van je productiviteit en in dit geval focus op creeeren! Heel veel succes en ik zie je graag morgen op www.MindMapMeeting.NL

  • Apr 8 2012, 3:22 PM

dinah responded:

Hallo,

Heb veel zin om deze software te gebruiken maar is het veilig genoeg in de zin van privacy?

Dank voor uw antwoord,

  • Apr 9 2012, 2:19 AM

Ronny Lam responded:

Dinah,

Buster Benson, de maker van de site, garandeert de privacy van zijn gebruikers. Berichten zijn standaard prive, niet gedeeld, en de site gebruikt alleen wat data voor algemene statistieken, zoals het aantal woorden.

Inloggen doe je op een veilige manier door een Google of Facebook account te koppelen. Het enige waar ik en een aantal mensen meer om hebben gevraagd is https; het gebruik van een beveiligde verbinding over internet.

Ik heb het een jaar aan een stuk gedaan en heb iets meer dan 100.000 woorden geschreven. Daarna ben ik overgestapt op Penzu.com. Een vergelijkbare site met iets meer privacy waarborg, maar met het gemis van de uitdaging om iedere dag te moeten schrijven. Omdat je anders je buttons niet krijgt.