Ronny Lam

about://tech

Deelnemer NaNoWriMo

NaNoWriMo

Vandaag heb ik mij op het nippertje voor de tweede keer dit jaar ingeschreven voor NaNoWriMo.Voor wie NaNoWriMo niet kent: het is een wedstrijd die al sinds 1999 bestaat en waarbij deelnemers in een maand tijd een roman schrijven van minimaal 50.000 woorden. Het is begonnen met een paar man in Amerika, maar de laatste jaren doen er wereldwijd via internet zo’n 150.000 deelnemers mee. Steevast haalt ongeveer een derde van de deelnemers de finish.

Zoals jullie in een vorige post hebben kunnen lezen schrijf ik nu al een tijdje 750 woorden per dag. 50.000 woorden in een maand komt neer op 1.667 woorden per dag, net iets meer dan het dubbele van wat ik normaal schrijf. Het leek mij daarom ook geen punt om me in te schrijven. Totdat ik de mogelijkheid kreeg om 1 november voor drie dagen in de week senior adviseur ICT bij een overheidsdienst te worden, ambtenaar dus. Het leek mij niet opportuun om daarnaast nog een roman te schrijven. De tijdsbelasting is een, maar ik zou daarnaast ook nog eens 750 woorden per dag waardevolle reflectie moeten missen. Omdat ik dat niet zag zitten heb ik mij uitgeschreven voor NaNoWriMo.

Echter, de reflectie is zo waardevol dat ik mij in die reflectie bedacht dat dat boek helemaal geen kwalitatieve roman hoeft te zijn. Sterker nog, als ik er een dagboek van maak geeft het mij de kans om 1.667 woorden per dag te reflecteren. Het resultaat gaat een dagboek worden van een beginnend ambtenaar, met alle bevestigingen, ontkrachtigingen en uitdagingen die hij tegenkomt. Het boek zal nooit gepubliceerd worden, maar de finish van NaNoWriMo gaat gehaald worden.