Ronny Lam

about://tech

Google Docs en LaTeX Als Geweldig Duo

In het verleden heb ik veel en vooral met veel plezier gebruik gemaakt van LaTeX. Dit omdat de standaard wordprocessors gewoon niet doen wat ze moeten doen: WYSIWYG, What You See Is What You Get. Nee in plaats daarvan heb je een soort van WYSIWMG, What You Might Get. Dit probleem speelt al jaren en is nog steeds niet goed opgelost. Het is iedere keer weer de vraag of datgene wat je op het scherm hebt staan bij degene aan wie jij het verstuurt ook zo op het scherm komt. Sterker nog: de vraag is zelfs vaak of datgene wat je op het scherm hebt staan ook zo uit de printer komt. Ik heb regelmatig gezien dat er toch net weer een regel op een nieuwe pagina staat, terwijl dat op het scherm niet zo was. Wil je dit soort documenten zonder problemen naar iemand anders sturen dan maak je er een pdf van. Met dit digitale papier ziet het er bij de ontvanger in ieder geval hetzelfde uit.

LaTeX heb ik jaren gebruikt om dit probleem te omzeilen. LaTeX is een opmaak taal die ontwikkeld is om te publiceren. In de macro’s die ervoor zorgen dat jouw geschreven tekst omgezet wordt in een pdf staat de leesbaarheid voorop. LaTeX is zeker geen WYSIWYG. Je bent met de ruwe opmaaktaal je tekst aan “programmeren”. Door middel van een aantal keer je tekst door LaTeX te laten compileren en te kijken naar het resultaat kun je de tekst precies zo krijgen als je dat wilt. Je kunt tot op de punt nauwkeurig een tekst maken die op papier enorm leesbaar is. En dat geldt natuurlijk ook voor het digitale papier: pdf.

Hoewel ik een enorme aanhanger ben van Google Docs heeft ook Google dit probleem nooit goed voor mij opgelost. Sterker nog: ten faveure van de nieuwe editor die real-time samenwerken perfect mogelijk maakt hebben ze afscheid genomen van de oude editor waar je de tekst 100% naar eigen hand kon zetten door de html- en css-editor te geruiken. De huidige editor is ondanks de beperktere mogelijkheden toch een stuk beter, met name door de samenwerk mogelijkheden.

Recent ben ik docs.latexlab.org tegengekomen. Deze tool kun je aan je Google account koppelen en dan kun je er LaTeX documenten in maken en compileren. LaTeX kun je natuurlijk in iedere editor schrijven, maar het is voor personen die het wat minder gebruiken heel fijn dat er menus zijn waar de belangrijkste LaTeX commando’s in gevangen zitten. Het belangrijkste is echter de compiler. Hiermee is het niet meer nodig om zelf een complete TeX omgeving op te zetten. Tot nu toe heb ik een paar documenten gegenereerd en het werkt perfect. De belangrijkste packages die ik nodig heb zitten erin en het is ook mogelijk om eigen style bestanden aan te roepen. Voor het bestandssysteem wordt gebruik gemaakt van Google Docs. Twee geweldige werelden komen bij elkaar.

Nu is het mogelijk geworden om real-time met iemand aan een TeX-document te werken en vanuit je Google Docs omgeving direct te compileren. WYMIWYG, What You Mean Is What You Get!