Ronny Lam

about://tech

Ambtenaar 2.0 Dag

Vandaag heb ik een enorm leuke inspirerende dag gehad met 300 ambtenaren die enorm vernieuwend bezig zijn. Er hing enorm veel energie in de lucht. Er waren veel leuke workshops en ideeen. Er werd getwitterd en geyammerd bij het leven; ik geloof dat #a20dag de trending topics bereikt heeft. De iPad dichtheid was bijna 50%, er waren weinig andere tablets.

Tijdens het afsluitende praatje van @davied vielen mij een aantal interessante quotes uit het publiek op:

  • De wereld buiten ons is aan het veranderen, laten wij nu ook de binnenwereld meenemen.
  • Wij zijn hier met zijn allen enorm 2.0 bezig, maar hoe krijgen we de achterblijvers mee?
  • Groeiend bewustzijn dat ICT-afdelingen boot dreigen te missen, gebruikers halen ICT’ers in!

Samenwerken 2.0

Zelf heb ik onderstaande presentatie gegeven over samenwerken. Samenwerken kan op allerlei manieren. Ik ben in mijn presentatie voornamelijk ingegaan op het real-time samenwerken in de cloud. Met een combinatie van bijvoorbeeld Google Docs en Skype is het echt niet meer nodig om naar kantoor te gaan voor overleg of om samen aan een document te werken. Sterker nog: mijn ervaring is dat het veel beter werkt als je dat doet vanaf een voor jouzelf lekkere werkplek, vaak is dat het eigen bureau thuis.

Samenwerken 2.0 on Prezi

Helaas moest ik de presentatie wat comprimeren omdat mijn voorganger wat uitliep, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik had een leuk publiek met mensen die al op een dergelijke manier bezig zijn tot mensen die nog nooit van de mogelijkheden gehoord hadden. Ik heb de mensen in een demo laten zien hoe makkelijk het is om samen aan een document te werken. Daarvoor heb ik via Google Talk contact gezocht met @johncornelisse waarmee ik samenwerk aan samenwerken.nu. We hebben samen aan een document gewerkt en wat bestanden uitgewisseld via Dropbox. Helaas waren er maar twee mensen in de zaal die een laptop bij zich hadden en mee konden doen, maar na het verspreiden van de link naar het document via Twitter werden dat er al meer.

Er waren veel positieve reacties, maar zoals altijd ook wat scepsis. Want staat je informatie wel veilig op internet? Hoe zit het met backup? Kan iedereen bij je document? Wat doet Google met je informatie? Gelukkig kan ik een groot deel van die scepsis wegnemen. En zoals iemand uit de zaal terecht zei:

  • “We gaan toch naar een open informatie samenleving.”

Minpuntje van de presentatie was dat ik er voor de tweede keer achter ben gekomen hoe belangrijk een goede internetverbinding bij cloudoplossingen is. De WiFi in Seats2Meet Maarssen laat in de kleine zaaltjes op de derde verdieping duidelijk te wensen over, zeker als er veel mensen rondlopen. Het zou misschien goed zijn om naast de kabel van de beamer ook een “ouderwetse” netwerkkabel klaar te leggen.